Bədəndə iltihabın artdığı yaş müəyyən edilib.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq və qida biokimyaçısı Kristofer Rods bu yaşı açıqlayıb.
55 və daha yuxarı yaşda orqanizmdə iltihablı proseslər artır, hüceyrə zədələnməsi və sağlamlığın pisləşməsi ilə əlaqədardır.
Həkim izah etdi ki, xroniki, "aşağı dərəcəli" iltihab, bədənin zədələri sağaltmaq və patogenlərlə mübarizə aparmaq üçün lazım olan kəskin iltihabdan fərqlənir.
"Yaşlandıqca immunitetin orqanizmdə "özümüzünkü" və "yad" arasında fərqləndirməsi getdikcə pisləşir. Bu, onun infeksiyalarla mübarizə qabiliyyətini azaldır və bədənimizin təbii homeostazını pozan və digər hüceyrələrin işinə mane olan iltihabəleyhinə molekulların həddindən artıq istehsalına gətirib çıxarır".
Əksər tədqiqatlar göstərir ki, bədəndə iltihab 55 və daha yuxarı yaşda insanlarda artmağa başlayır. Ancaq dəqiq rəqəm adamdan adama dəyişir.
Diyetoloq izah etdi ki, "yaşa bağlı" iltihabın başlama vaxtı fiziki fəaliyyət, pəhriz, stress səviyyələri və bağırsaq mikrobiomu kimi amillərdən asılıdır. Ətraf mühit və genetik meyl də təsir göstərir.
Piylənmə, tip 2 diabet və ürək-damar xəstəlikləri immunitet sisteminin həddindən artıq aktivləşməsinə, iltihab prosesinin pisləşməsinə və sürətlənməsinə kömək edir. Ancaq həkimin fikrincə, bu cür təsirlər həyat tərzi dəyişiklikləri ilə kompensasiya edilə bilər.
Pəhriz immunitet sisteminin hüceyrə səviyyəsində necə tənzimləndiyini müəyyən edir. Onun normal işləməsi üçün omeqa-3 turşuları (zeytun yağı, yağlı balıq), tam taxıl, tərəvəz və paxlalılar istehlak etmək lazımdır. Həmçinin, polifenollar və antioksidantlar kimi antiinflamatuar komponentlərlə zəngin olan meyvə və giləmeyvə haqqında da unutmayın.
Aygün Musayeva