Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Dünyada ət və südə allergiya xəstəliyi - yayılır

  • 2025.08.09 18:31
  • 79 Baxış
Dünyada ət və südə allergiya xəstəliyi     -  yayılır

Əgər ət yedikdən bir neçə saat sonra bədəniniz qaşınmağa, şişməyə və ya qəfil ağrımağa başlayırsa, problem qida zəhərlənməsi deyil, gənə dişləməsi nəticəsində yaranan gec başlayan ət və süd allergiyası ola bilər. Buna Alpha-gal sindromu deyilir.


“Medicina” məlumatına görə, ət və süd məhsullarına allergiyaya səbəb olan xəstəlik bütün dünyada yayılmaqdadır.


Alimlər hesab edirlər ki, bu sirli xəstəlik xüsusən ABŞ-da sürətlə yayılır. Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzlərinə (CDC) görə, ölkədə təxminən 450,000 insan sindromdan təsirlənə bilər.


Alpha-gal sindromu adını "qalaktoza-alfa-1,3-qalaktoza" adlı şəkər molekulundan alır. Bu molekul təbii olaraq inək, donuz, dovşan və maral kimi məməlilərin toxumalarında olur, lakin insanda yoxdur.

Bu şəkəri ehtiva edən gənə tüpürcəyi qan dövranına daxil olduqda, immunitet sistemi onu bir təhlükə kimi tanıyır və antikor istehsal etməyə başlayır. Ət və ya süd məhsulları kimi alfa-qal ehtiva edən qidalar sonradan qəbul edildikdə, immunitet sistemi səhvən bu molekula allergik reaksiya verir.

Mütəxəssislər tez-tez bu vəziyyəti "qırmızı ət allergiyası" kimi təsvir etsələr də, Alfa-qal sindromu yalnız ətlə məhdudlaşmır: o, həmçinin süd, pendir, jelatin, müəyyən dərmanlar (məsələn, heparin) və hətta şəxsi qulluq məhsulları üçün allergiyaya səbəb ola bilər.


Aygün Musayeva