Mütəxəssislər gündəlik həyatımızda tez-tez istifadə etdiyimiz bəzi qidaların sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığını açıqlayıb.
Medicina.az xəbər verir ki, bu qidalar xərçəngdən tutmuş ürək xəstəliklərinə qədər bir sıra problemlərə yol açır.
1-Kartof çipsləri: Yüksək natrium, süni rənglər, çox aşağı lif səviyyəsi, sarı 5 və sarı 6 qida boyaları (kanserogen).
2-Dondurma: Çox əlavə şəkər. Ən məşhur markaların bir çoxu tövsiyə olunan gündəlik 25-36 qramdan daha çox əlavə şəkərlə doludur. Dondurma sizi üç günlük əlavə şəkərlə tez bir zamanda təmin edə bilər.
3-Emal edilmiş ət: Kolbasa, salam, pastrami, sucuk, qovrulmuş mal əti və s. daxildir. Bu, ürək-damar xəstəlikləri, tip 2 diabet və bəzi xərçəng növləri riskinin artması ilə əlaqələndirilib.
4-Hazır əriştə/Ramen: Son dərəcə yüksək natrium var.
5-Ketçup: Şəkər və natrium əlavə edilir.
6-Qəhvə kremi: Mono və digliseridlər
7-Bulyon: Palma yağı, karamel rəngi
8-Tortilla Chips: Yüksək natrium, aşağı lif, süni rənglər.
9-Qablaşdırılmış peçenye: Əlavə edilmiş şəkərlər, süni dadlandırıcılar, süni rənglər.
10-Marqarin: Palma yağı
Aygün
Medicina.az