Ət xərçəngə səbəb ola bilər – Xəbərdarlıq

  • 2025.12.13 17:47
  • 71 Baxış
Ət xərçəngə səbəb ola bilər  – Xəbərdarlıq

Ət xərçəngə səbəb ola bilər.

“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq Anna Brajnikova emal olunmuş qırmızı ətin, qızardılmış qidaların, duzun və şəkərin xərçəngin inkişafına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdar edib.



"Emal olunmuş qırmızı ət —kolbasa, bekon, vetçina və hisə verilmiş ətlər — uzun müddət istehlak edildikdə kolorektal xərçəngə səbəb ola bilər. Hətta təzə qırmızı ət belə yoğun bağırsaq xərçənginin səbəbi hesab olunur. Bu o demək deyil ki, bu qidalardan tamamilə çəkinməlisiniz, amma onların istehlakını həftədə 350-500 qramdan çox etmək olmaz."

Həkimin sözlərinə görə, ən güclü pəhriz kanserogenlərindən biri alkoqoldur - hətta onun kiçik dozaları belə döş, qaraciyər, qida borusu, ağız, boğaz və yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır.

Dietoloq əlavə etdi ki, artıq duz, şəkər, nitritlər və trans yağlar ehtiva edən yüksək dərəcədə emal olunmuş qidalar da kanserogenlərdir.

"Həmçinin yüksək temperaturda qızardıldıqda və ya bişirildikdə akrilamid əmələ gətirən qidalardan da çəkinməlisiniz. Bunlara kartof qızartması, çips və digər qızardılmış kartoflar daxildir.

Xərçəng hallarının 30-40 faizinə qədərinin qarşısını həyat tərzinizi və pəhrizinizi dəyişdirməklə almaq olar. Bunu etmək üçün tərəvəzlərdən, meyvələrdən, tam taxıllardan və paxlalılardan lif qəbulunuzu artırmalı, qırmızı ətdən istifadəni məhdudlaşdırmalı, alkoqolu minimuma endirməli və ya tamamilə aradan qaldırmalı, çəkinizə nəzarət etməli və duz qəbulunuzu azaltmalısınız."

Həkim həmçinin qızartmadan çəkinməyi, əvəzinə qaynatmağı, bişirməyi və ya bişirməyi seçməyi tövsiyə etdi.


Aygün Musayeva