Hər gün turşu xiyar yedikdə nə baş verər?

  • 2023.05.18 17:49
  • 2514 Baxış
Hər gün turşu xiyar yedikdə nə baş  verər?
Turşu xiyar çoxlarının sevimli qidalarından biridir. Lakin duzlu qidalar qan təzyiqini yüksəldə bilər.

“Medicina” xəbər verir ki, həkim Marina Verşinanın sözlərinə görə, həddindən artıq duz böyrək problemlərinə səbəb ola bilər, buna görə hipertoniya və digər xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkən turşu sevənlər bu məhsulu məhdudlaşdırmalıdırlar.


“Duzlu xiyar düz bağırsaqlarda tez sovrulur və nəticədə güclü susuzluq yaranır. Beləliklə, bədən su-duz balansını optimal səviyyəyə qaytarmağa çalışır. Xüsusən axşam yeyilən turşular bədəndə mayenin tutulmasına və səhər şişkinliyə səbəb ola bilər.


Probiyotiklər bağırsaq florası üçün vacib olan faydalı bakteriyalardır. Turşuların əksəriyyəti laktik turşu fermentasiyası ilə istehsal olunur. Lactobacillus bakteriyaları şəkəri laktik turşuya çevirir və beləliklə, məhsulun qorunmasına kömək edir. Bu bakteriyalar bağırsaq traktımızda da yaşayır, sağlam həzmi və güclü immunitet sistemini təmin edir.

Duzlu xiyar bədəndən kalsiumu çıxarmağa kömək edir. Həddindən artıq duz qəbulu sümüklərin möhkəmliyindən cavabdeh olan kalsium da daxil olmaqla mineralların itirilməsinə səbəb olur.

Turşular əzələ kramplarının qarşısını almağa kömək edə bilər, çünki onlar bütün bədənin düzgün işləməsi, o cümlədən əzələlərin daralması və rahatlaması üçün vacib olan natrium və kalium elektrolitləri ilə zəngindir.

Xiyar aşağı glisemik indeksə malikdir və qan şəkəri səviyyələrində kəskin sıçrayışa səbəb olur, bununla da iştahı artırır.
Xiyarda bağırsaq sağlamlığını qorumaq və qəbizliyin qarşısını almaq üçün vacib olan lif var. Lif həm də faydalı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsi üçün vacibdir.


Yüksək duzlu pəhriz artriti gücləndirir, duz qəbulunu azaltmaq isə simptomları yüngülləşdirə bilər.

Turşuya olan sevgi və daim duzlu yemək istəyi ciddi maqnezium defisitini göstərə bilər”.

Günay Quluzadə