İsti çay və şorbaların fəsadı – Xərçəng yarada bilər

  • 2025.12.10 16:57
  • 168 Baxış
İsti çay və şorbaların fəsadı  – Xərçəng yarada bilər

Acılı və qaynar qidalara sevgi xərçəngə səbəb ola bilər.

“Medicina” xəbər verir ki, onkoloq Maqomed Sulimanov niyə isti çaydan çəkinməli olduğumuzu izah etdi.

Mədə və qida borusu xərçəngi dəhşətli onkoloji xəstəliklər arasındadır.

Bir tərəfdən, onkologiyanın hazırkı inkişaf mərhələsində bəzi hallarda onlarla kifayət qədər yaxşı mübarizə apara bilirik, digər tərəfdən isə onlar xeyli sayda xəstənin ölümünə səbəb olmağa davam edirlər.

İsti yeməklərə olan ehtiras xərçəngin inkişafına təkan verir.

Reflüks və ya mədə xərçənginin inkişafının risk faktorlarından biri bu orqanların selikli qişasının xroniki travmasıdır - xüsusən də isti içkilərin, şorbaların və ədviyyatlı və ya duzlu qidaların istehlakı səbəbindən. Xroniki travma xroniki iltihaba səbəb olur ki, bu da öz növbəsində bədxassəli şişlərin inkişaf riskini daşıyır.


Bu prosesi sadə dillə desək, selikli qişa toxumaları bərpa olunmağa çalışır, aktiv şəkildə yeni toxuma yetişdirir ki, bu da intensiv hüceyrə bölünməsi deməkdir.

Və bir anda hüceyrələrin qeyri-adi şəkildə bölünməyə başlaması və bu da şişin inkişafına səbəb olması mümkündür.

Bu ehtimalı aradan qaldırmaq üçün sağlam həyat tərzi sürməyə çalışmalısınız. Aydındır ki, əgər biz duzlu və ya ədviyyatlı qidalara alışmışıqsa, səhər və ya naharda bir fincan qəhvə, qışda isə isti şorbadan tamamilə imtina edə bilmərik.

Amma bu risk faktorunun fərqində olmaq və mümkün qədər ondan çəkinmək vacibdir (şorba, qəhvə və ya çayın soyumasını bir neçə dəqiqə gözləyin, salatlarda və əsas yeməklərdə duz və istiotu azaldın).


Aygün Musayeva