Mədə turşuluğuna qarşı 9 qida

  • 2023.04.03 15:05
  • 1478 Baxış
Mədə turşuluğuna qarşı  9 qida
Mütəxəssislərin fikrincə, həzmi yaxşılaşdıran və mədə yanmasının qarşısını alan qidalar yemək lazımdır.

Yediyimiz hər şey bu cür problemlərin qarşısını alır və ya səbəb olur.

“Medicina” xəbər verir ki, mədə yanması mədə və özofagusa təsir edən həzm pozğunluğudur. Yanma hissi ağrılı və narahatdır. Bu xəstəlik şişkinlik, qusma, ürəkbulanma, hıçqırıq, kilo itkisi, quru öskürək və quru boğaz kimi digər simptomlarla müşayiət olunur.

Mədə yanması qidalanmada ciddi nizam-intizam tələb edir. Bəzi qidalar onu stimullaşdırır, digərləri isə simptomları aradan qaldırır. Mütəxəssislər ümumiyyətlə həzmi yaxşılaşdıran və həmçinin mədə yanmasının qarşısını alan az turşulu qidalar yeməyi məsləhət görürlər.

Badam südü - digər süd növlərindən fərqli olaraq, badam südü laktoza həssaslığı aşağı olan insanlar, həmçinin mədə yanmasından əziyyət çəkənlər üçün əla alternativdir. Bu süd qələvidir, ona görə də ürək yanmasına yaxşı gəlir.

Yulaf - həzm üçün əla alternativdir, xüsusilə səhərlər istehlak edildikdə. Mükəmməl doyurur və ürək yanması ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

Qatıq - orqanizmdə faydalı bakteriyaların miqdarını artırır. Bu bakteriyalar həzmi yaxşılaşdırır və mədə yanması simptomlarını aradan qaldırır. Mütəxəssislər evdə hazırlanmış qatıq yeməyi məsləhət görürlər.

Zəncəfil - həzm problemi olan insanlar üçün ən çox tövsiyə olunan köklərdən biridir. Sakitləşdirici xüsusiyyətlərə malikdir və iltihabla mübarizə aparır, mədə yanması əlamətlərini xeyli yüngülləşdirir.

Aloe vera - içmək mədə yanmasının qarşısını alır və iltihabla mübarizə aparır. Bundan əlavə, bu şirə xolesterolu, qan şəkərini azaldır və dərinin görünüşünü yaxşılaşdırır.

Şüyüd - bitkisi iltihabla mübarizə aparır və bağırsaqları sakitləşdirir. Buna görə də, şüyüd kolit və ya həzm problemlərindən əziyyət çəkən insanlar üçün tövsiyə olunur.

Ağ düyü - makaron, kartof və çörək kimi nişastalı qidalar mədənin selikli qişası üçün yaxşı qidadır. Onları yağlar və ya mədə yanmasına səbəb ola biləcək digər turşu qida əlavələri ilə yükləməmək kifayətdir.

Yaşıl tərəvəz və meyvələr - Brokoli, kərəviz, qulançar və noxud yalnız həzmi yaxşılaşdırmaqla yanaşı, mədə yanmasının qarşısını alan yaxşı tərəvəzlərə nümunədir. Meyvələrdən turşuluğu az olanları qeyd etmək olar, məsələn: banan, qovun, qarpız və s.

Ürək yanmasından əziyyət çəkən insanlar yüksək turşuluqlu portağal, limon, sitrus meyvələri, əhəng, pomidor və ananasdan uzaq durmalıdırlar.

Günay Quliyeva