Mikrodalğalı sobalar sürətli isitmə təmin etsə də, müəyyən qidaların bişirilməsi sağlamlıq və təhlükəsizlik riskləri yaradır. Mikrodalğalı sobada qabıqlı yumurtalar, qapalı qablar, metal və uyğun olmayan plastiklərdən istifadə edilməməlidir.
Medicina.az xəbər verir ki, mikrodalğalı sobalar gündəlik həyatı asanlaşdırsa da, müəyyən detallar nəzərə alınmazsa, ciddi risklər yarada bilər.
Mikrodalğalı sobalar sürətli və asan isitmə imkanları sayəsində əvəzolunmaz mətbəx texnikasına çevrilib. Mikrodalğalı sobalar praktikliyi ilə seçilsə də, hər yemək və ya konteyner bu istilik üsulu üçün uyğun deyil.
Bəzi qidaların mikrodalğalı sobada bişirilməsi həm qida itkisinə, həm cihazın zədələnməsinə, həm də istifadəçinin sağlamlığına təhlükə yarada bilər.
QABIQLI YUMURTALAR
Mikrodalğalı sobada qabıqlı yumurta bişirmək ciddi partlayış riski daşıyır. Yumurtanın içindəki su qızdırıldığında, qabıq buxarın çıxmasının qarşısını alır və daxili təzyiq sürətlə artır.
Bu, yumurtanın mikrodalğalı sobada partlamasına, uçan parçalar cihazın zədələnməsinə və yanıqlara səbəb ola bilər.
BAĞLI VƏ YA VAKUMLU KONTEYNERLƏR
Mikrodalğalı sobada sıx bağlanmış qablarda qızdırılan qida maye buxar təzyiqi yaradır. Bu təzyiq qapaqların qəfil partlamasına, qaynayan mayenin sıçramasına və ciddi yanıqlara səbəb ola bilər.
METAL VƏ ALÜMİNİYUM FALQA
Metal qablar və alüminium falqa yüksək gərginlik və qığılcımlara səbəb olur. Bu, yanğın riskini artırır və mikrodalğalı sobaya zərər verə bilər.
Mikrodalğalı sobalarda metalın istifadəsi qəti qadağandır. İstehsalçının təlimatlarında başqa hal nəzərdə tutulmayıbsa, metal qablardan qaçınmaq lazımdır.
PLASTİK KONTEYNERLER
Plastik qablar yüksək temperaturda qidaya zərərli kimyəvi maddələr buraxa bilər. Bu maddələr sağlamlığa uzunmüddətli mənfi təsir göstərir.
Buna görə də, mikrodalğalı sobalarda yalnız "mikrodalğalı soba üçün təhlükəsiz" qeydi olan plastik, şüşə və keramika qablar istifadə edilməlidir.
Ana südü və körpə qidaları
Mikrodalğalı sobalarda qızdırılan ana südü və körpə qidası qeyri-bərabər istilik paylanması səbəbindən körpənin ağız və boğazında yanmalara səbəb ola bilər.
Mikrodalğalı sobalar ana südünün qida komponentlərini də məhv edir. Buna görə də, körpə qidası isti suda və ya xüsusi şüşə qızdırıcılarla qızdırılmalıdır.
TƏRKİBİ BİBƏR VƏ KAPSAİSİN OLAN ƏRZAQLAR
Mikrodalğalı sobada qızdırılan bibər kapsaisin kimi qıcıqlandırıcı birləşmələr buraxır. Mikrodalğalı sobanın qapısı açıldığında çıxan buxar gözlərdə və tənəffüs yollarında qıcıqlanmaya səbəb ola bilər.
Astma və ya tənəffüs həssaslığı olan insanlar üçün ciddi risk yaradar. Acı bibər soba və ya soba kimi alternativ üsullarla bişirilməlidir.
BİŞİRİLMİŞ DÜYÜ
Bacillus cereus bakteriyaları düzgün soyudulmayan və saxlanmayan bişmiş düyü və nişastalı qidalarda toksinlər əmələ gətirir. Bu toksinlər mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda məhv edilmir və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Buna görə də bişmiş düyü tez soyudulmalı, soyuducuda saxlanmalı və yalnız bir dəfə qızdırılmalıdır.
Aygün
Medicina.az