Alimlər qanda şəkərin hansı səviyyəsində insanların daha uzun yaşadığını müəyyən ediblər.
“Medicina” xəbər verir ki, yeməkdən sonra yüksək qan şəkəri ömrün qısalması ilə əlaqələndirilir.
Karbohidratlar qəbul etdikdən sonra qanda qlükoza səviyyəsində güclü artım, vaxtından əvvəl ölüm riskini göstərə bilər. Yaponiyanın Tohoku Universitetinin alimləri belə qənaətə gəliblər.
Tədqiqatçılar iyirmi il ərzində demək olar ki, min nəfərin sağlamlığını izləyiblər. Könüllülər dörd ildən bir qlükoza tolerantlığı testindən keçirdilər.
Bu standart üsul bədənin şəkərin emalı ilə necə mübarizə apardığını qiymətləndirməyə imkan verir: qlükoza səviyyəsi boş bir mədədə və şirin bir içki içdikdən 120 dəqiqə sonra ölçülür.
Təhlil göstərdi ki, qlükoza yükündən bir saat sonra qan şəkərinin səviyyəsi nə qədər yüksək olarsa, ölüm riski bir o qədər yüksəkdir - hətta yaşa, artıq çəkiyə və pis vərdişlərə baxmayaraq.
Alimlər şəkərli diabet diaqnozu qoyulmayan normal qlükoza mübadiləsinə malik 595 iştirakçının məlumatlarına xüsusi diqqət yetiriblər. Şirniyyat yedikdən bir saat sonra qanda qlükoza səviyyəsinin 170 mq / dl-ə qədər artması "kritik" oldu. Göstəriciləri bu həddi aşmayan insanlar arasında, demək olar ki, 80% tədqiqatın bitməsindən 20 il sonra sağ qaldı. Qlükoza səviyyəsi daha yüksək olan qrupda, subyektlərin yarısından azı sağ qaldı.
Alimlər həmçinin aşkar ediblər ki, qlükoza səviyyəsi aşağı olan iştirakçıların ürək xəstəliyi və xərçəngdən ölmə ehtimalı daha azdır.
"Normal qlükoza səviyyələrində belə, erkən ölüm riskinin azaldığı müəyyən dəyərlər var".
Aygün Musayeva