Qaraciyəri sağaldan məhsul – 50 yaşdan sonra

  • 2023.04.26 18:45
  • 2060 Baxış
Qaraciyəri sağaldan məhsul  – 50 yaşdan sonra
50 yaşdan sonra da qaraciyəri sağaldacaq cəmi 2 məhsul hər kəs üçün önəmlidir.

“Medicina” xəbər verir ki, bəzi insanlar yaşlandıqca sağlamlıq problemləri ilə üzləşirlər.

Bununla belə, mütəxəssis xəstəliyin qarşısını almağa kömək edən bir sıra məhsulların olduğunu bildirib.

Həkim – terapevt və diyetoloq Marqarita Korolyovanın sözlərinə görə, hətta qocalıqda, 50 yaşdan sonra qaraciyəri qorumaq mümkündür.

Qaraciyər zülalların miqdarına görə (17-18 faiz) ətdən geri qalmır. Xüsusilə onun tərkibində qan piqmentinin (hemoqlobin) sintezində fəal iştirak edən ferroproteidlər (ferritin) çox olduğundan anemiyalar zamanı istehlak edilməsi profilaktiki əhəmiyyət kəsb edir.

Tərkibində yağların az (2-4 faiz), digər biokimyəvi komponentlərin isə optimal səviyyədə olması qaraciyərin insan orqanizmi tərəfindən asan mənimsənilməsini təmin edir.

Qaraciyərin lipidləri doymuş və doymamış ali yağ turşularından ibarətdir, doymuş turşular nisbətən çoxluq təşkil edir. Həmçinin onun tərkibində digər lipid birləşmələrindən xolesterolun miqdarı da çoxdur.

Bunun üçün mütəxəssislər pəhrizə yumurta və az yağlı balıq əlavə etməyi məsləhət görür. Protein tikinti materialı kimi, o cümlədən qaraciyər hüceyrələri hepatositlər üçün lazımdır.

Yaşlıların qaraciyər toxumasının fəaliyyətini dəstəkləmək üçün yumurta sarısından kolin, lesitin, yağda həll olunan vitaminlər və bir sıra minerallar təmin ediləcək.

Az yağlı növlər tam protein və yağ mənbəyi ola bilərlər.

Bundan əlavə, şimal dənizlərindən tutulmuş az yağlı balıqlar da qaraciyərə aydalı təsir göstərə bilər.

Günay Quliyeva