Dünyada hər on nəfərdən birinə təsir edən xroniki qəbizlik problemi ilə bağlı əhəmiyyətli bir araşdırma dərc edilib.
Medicina.az xəbər verir ki, Böyük Britaniyada dərc olunan yeni elmi qaydalar xroniki qəbizliyin aradan qaldırılmasında həqiqətən təsirli olan üç qidanı aşkar edib. Britaniya Dietetika Assosiasiyasının (BDA) rəhbərliyi ilə aparılan tədqiqat eyni vaxtda İnsan Qidalanması və Dietologiyası Jurnalında və Neyroqastroenterologiya və Hərəkətlilik jurnalında dərc edilib.
 
Hansı qidaların həzm problemləri üçün həqiqətən təsirli olduğunu müəyyən etmək üçün 75 klinik tədqiqat nəzərdən keçirilib.
Tədqiqatlar göstərir ki, gündə 2-3 kivi yemək bağırsaq hərəkətliliyini artırır, qarın ağrısını azaldır və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir. Kivinin ən böyük üstünlüyü mədəni gərginləşdirmədən təsirli olmasıdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dörd həftə ərzində müntəzəm istehlak lif əlavələri qədər təsirli nəticələr verir.
Lakin quru gavalı klassik bir həll yolu olaraq qalır. Təbii sorbitol tərkibi sayəsində nəcisi yumşaldır, şişkinliyi azaldır və bağırsaq tezliyini artırır. Alimlərin fikrincə, gavalı qəbizliyin müalicəsində ən etibarlı təbii vasitələrdən biri olaraq qalır.
Üçüncü yerdə olan çovdar çörəyi ağ çörəklə müqayisədə bağırsaq hərəkətlərini azaldır. Lakin həddindən artıq istehlak (6-8 dilim) bəzi insanlarda şişkinliyə və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Buna görə də mütəxəssislər ənənəvi tam taxıllı çovdar çörəyini seçməyi məsləhət görürlər.
Tədqiqat həmçinin bütün növ liflərin faydalı olmadığını ortaya qoyub. Psilyum lifi ən təsirli seçim olsa da, inulin və polidekstroza kimi liflərin bəzi insanlarda qaz və qarın ağrısına səbəb ola biləcəyi vurğulanıb.
Aygün
Medicina.az