Soğan yedikdən sonra mədə şikayətlərini azaltmağın yolları

  • 2025.08.23 16:39
  • 97 Baxış
Soğan yedikdən sonra mədə şikayətlərini azaltmağın yolları

Soğan mətbəxin ən vacib qidalarından biridir. Ancaq mədə həssaslığınız varsa, soğan yedikdən sonra narahatlıq hiss edə bilərsiniz.

Medicina.az xəbər verir ki, quru soğan normalda mədəyə zərər verən qida deyil. Tibbi baxımdan, hətta qastrit, xərçəng və ya mədə xorası kimi xəstəlikləri olan insanlar soğan yeyə bilərlər. Bununla belə, turşu reflü olanlar soğan yedikdən sonra fərqli reaksiyalarla qarşılaşa bilərlər.

Soğanların mədə ağrılarına səbəb olmasının əsas səbəbi soğan membranındakı lifli quruluşdur. Bu membran həzm zamanı bağırsaqlarda qaz əmələ gəlməsinə səbəb olur. Nəticədə bağırsaqlarda qazın miqdarı artır ki, bu da ürək yanması və ya turşluq kimi əlamətlərə səbəb ola bilər.

Soğan yedikdən sonra meydana gələn mədə ağrısı və ürək yanması üçün bir neçə təbii vasitə var:

Darçın: Darçın iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Səhərlər acqarına bir çay qaşığı darçın qəbulu mədə narahatlığını aradan qaldıra bilər. Südlü desertlərdə də çox təsirlidir.

Banan: Banan həzmə kömək edir, mədə narahatlığını azaldır və bağırsaq sağlamlığına töhfə verir. Bir bananın qəlyanaltı kimi istehlakı faydalı ola bilər.

Qatıq: Az yağlı və ya laktozasız qatıq mədə yanmasını və ağrıları aradan qaldırmaq üçün təsirli bir seçimdir. Məşqdən sonra mədə narahatlığını azaltmaq üçün xüsusilə idealdır.

Süd: Az miqdarda süd içmək mədə yanmasını aradan qaldıra bilər. Bununla belə, həddindən artıq çox içmək qaza səbəb ola biləcəyi üçün ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Bitki çayları: Adaçayı və ya çobanyastığı kimi bitki çayları mədəni sakitləşdirir və mədə ağrısını aradan qaldırır.

Mineral su: Yeməkdən təxminən 10 dəqiqə sonra mineral su içmək həzmsizliyi aradan qaldırmağa və mədəni sakitləşdirməyə kömək edə bilər.

Reflüks xəstələri üçün xüsusi qeyd: Soğandan mümkün qədər uzaq durmağınız tövsiyə olunur, çünki reflü əlamətlərini gücləndirə bilər.

Aygün
Medicina.az