Xərçəng nədən qorxur? – Təbii maddələr və qidalar

  • 2023.03.29 18:27
  • 2952 Baxış
Xərçəng nədən qorxur?  – Təbii maddələr və qidalar
Müasir elm xərçənglə mübarizənin bir çox müxtəlif yollarını öyrənmişdir, onlardan bəziləri təhlükəsiz şəkildə alternativ kimi təsnif edilə bilər.

“Medicina” xəbər verir ki, hər kəs bu suala cavab axtarır: sağlam hüceyrələri qoruyarkən xərçəng hüceyrələrini öldürən nədir?


Son tədqiqatlar xərçəng hüceyrələrinin gen səviyyəsində məhv edilməsi strategiyasını müəyyən etmişdir.
Aşağıdakı təbii maddələrin xərçəng hüceyrələrinə ölümcül təsiri eksperimental olaraq sübut edilib.

- bir neçə zülalın birləşməsi - apoptozdan əldə edilən E-selektin və liqandinin (bu birləşmə salində həll olunur);
- sezium, yovşan və B17 vitamini olan bioadditives mutasiyaya uğramış hüceyrələr üçün ölümcüldür;
- qaraciyər tərəfindən istehsal olunan fermentlər - mutasiyaya uğramış hüceyrələrə mənfi təsir faktı 1900-cü illərdən bəri məlumdur, lakin yalnız bu gün bu tədqiqatlar onkologiyada tətbiq olunur.

Hansı hüceyrələr xərçəng hüceyrələrini öldürür?

-Qırmızı 65 və ya qırmızı element - Asiya mənşəli tibbi zəlinin molekulundan çıxarılır, əsas tətbiqi toksinlərin təmizlənməsidir

- həzm fermentinin tərkibi - əsas məqsəd fibrini məhv etməkdir. Bu spesifik zülal qanda toplanır və immunitetin təsirindən bədxassəli şişlərin qoruyucusu kimi çıxış edir.

Bəs hansı qidalar xərçəng hüceyrələrini öldürür?

- zeytun yağı - təbii zeytun yağında çox miqdarda olan oleokantal maddəsi, bədxassəli formasiya hüceyrələrinin daxildən məhv etmə proseslərinə səbəb olur.

- sarımsaq və soğan ailəsinin digər üzvləri - kanserogenlərin təsirini dayandırır, bununla da genlərdə DNT təmiri sürətini artırır.

- brokkoli və bütün növ kələmlər də daxil olmaqla digər tərəvəzlər qlükozinolatlar adlanan çoxlu miqdarda xüsusi fitokimyəvi maddələrdən ibarətdir.

- Pomidor - güclü antioksidant kimi çıxış edən likopen adlı təbii mənşəli qırmızı boyanın ən yüksək tərkibinə malikdir. Bu kompozisiya immun sisteminin qoruyucu funksiyalarının aktivləşdirilməsi nəticəsində döş qəfəsi və ağciyərlərdə, həmçinin cinsiyyət orqanlarının endometriumunda və prostat vəzində neoplazmaların böyüməsini dayandırmağa kömək edir. Eyni zamanda, həm təzə pomidor, həm də pomidor suyu və ya sous belə bir təsir göstərir.
- likopenin tərkibi qırmızı bibər, qarpız və qreypfrut yeməyi də faydalı edir;

- bağ və meşə giləmeyvələri (moruq və çiyələk, böyürtkən və zoğal, qaragilə) çoxlu miqdarda antioksidant və vitamin C ehtiva edir,

- yerkökü - güclü antioksidant kimi fəaliyyət göstərən, hüceyrə membranlarını toksinlərin zərərli təsirlərindən qoruya bilən və bununla da xərçəng hüceyrələrinin böyümə sürətini azaldan çox miqdarda beta-karotin istehsal edir. Eyni zamanda, termal emal edilmiş yerkökü orqanizmi çiy kökdən daha çox antioksidantla təmin edir.


Aygün Musayeva