Bu qidalarla dərmanlar əks göstərişdir – Zərərli birləşmə

  • 2023.03.17 16:57
  • 1944 Baxış
Bu qidalarla dərmanlar əks göstərişdir  – Zərərli birləşmə
Hətta sağlam və faydalı qidalar da müəyyən dərmanlarla birləşdirildikdə arzuolunmaz və qeyri-sağlam yan təsirlərə səbəb ola bilər.


“Medicina” xəbər verir ki, mütəxəssislər qida və dərmanların zərərli birləşmələrini sadalayarkən bildiriblər ki, bəzi dərmanlar təyin olunan insanlar qida və dərman komponentlərinin qarışdırılması nəticəsində yaranan risklər barədə məlumatlandırılmalıdırlar.


Kalsiumla zəngin qidalar - süd məhsulları, qatıq və pendir müəyyən dərmanların, antibiotiklərin (tetrasiklin, doksisiklin, siprofloksasin) təsirinə mane ola bilər. Bu antibiotiklər südün tərkibindəki kalsiuma yapışaraq, mədə və yuxarı nazik bağırsaqda orqanizmin qəbul edə bilmədiyi həll olunmayan maddə əmələ gətirir. Beləliklə, dərmanlar onlardan gözlənilən effekti vermir.

Turşu və fermentləşdirilmiş qidalar, kolbasa və monoamin oksidaz inhibitorları tərkibində monoamin oksidaz inhibitorları var. Hətta bəzi Parkinson xəstəliyi dərmanları qəbul edən xəstələrdə qan təzyiqinin təhlükəli artması ilə əlaqəli olan tiramin var.

K vitamini və varfarinlə zəngin qidalar qanaxmanın qarşısını alan laxtalanma faktorlarının istehsalı üçün çox vacibdir. Başqa sözlə, K vitamini ilə zəngin qida antikoaqulyant təsirinə qarşı çıxır. Antikoaqulyantlar qəbul edən insanlar çoxlu kələm, ispanaq və K vitamini ilə zəngin olan digər yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yeməməlidirlər.

Qreypfrut və statinlər həkim məsləhəti ilə statin qəbul edən xəstələr qreypfrut suyu yeməkdən və ya içməkdən çəkinməlidirlər. Bu sitrusun tərkibində furanokumarin kimyəvi birləşməsi var. Bu da nazik bağırsaq və qaraciyərin fermentləri ilə qarşılıqlı təsir göstərərək dərmanların effektivliyinə təsir göstərir. Bu cür qarşılıqlı təsirlə dərmanların təsirini sıfıra endirmək olar.

Günay Quliyeva