Tut həm ləzzətli dadı, həm də faydası ilə tez-tez yeyilməli bir meyvədir.
Medicina.az xəbər verir ki, ağ tut həm qidalandırıcı, həm də sağlamlıq gücləndiricisi kimi istifadə edilən təbii meyvə kimi əsrlər boyu tanınır.
Ağ tutun faydaları
1. Qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir
Ağ tut karbohidratların həzmini ləngidir və qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir.
2. Ürək üçün faydalıdır
Ağ tutun müntəzəm istifadəsi pis xolesterin və yağ səviyyələrini balanslaşdırmağa kömək edir.
Bu ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərər.
3. Həzm sistemini tənzimləyir
Liflə zəngin olan ağ tut bağırsağın nizamlı fəaliyyətinə kömək edir.
Qəbizlik kimi problemləri aradan qaldırır və bağırsaq florasını dəstəkləyirlər.
4. Hüceyrələri qoruyur
Antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində ağ tut hüceyrələrin zədələnməsini azaldır və qocalma əlamətlərini gecikdirir.
5. İmmunitet sistemini gücləndirir
Ağ tut tərkibindəki vitamin və mineral tərkibi ilə immunitet sistemini dəstəkləyir.
Bədənin soyuqdəymə və mövsümi xəstəliklərə qarşı durmasına kömək edirlər.
6. Dəri sağlamlığnı dəstəkləyir
Faydalı qida maddələri sayəsində ağ tut dərinin bərpasını təşviq edir və bəzi dəri problemləri ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
7. Çəkiyə nəzarət
Kalorisi az və liflə zəngin olan ağ tut toxluq hissini artırır.
Bu, həddindən artıq yemək istəyini azaldır və çəki idarə etməyə kömək edir.
8. Sümük sağlamlığını dəstəkləyir
Kalsium və fosfor kimi minerallar sümükləri gücləndirməyə və sümük sıxlığını qorumağa kömək edir.
9. Beyin funksiyasını dəstəkləyir
Ağ tutların tərkibində yaddaş və konsentrasiyanı dəstəkləyən birləşmələr var.
Beyin performansını qorumağa və yaxşılaşdırmağa kömək edir.
10. Yaraların sağalmasını sürətləndirir
Kiçik dəri zədələrini bərpa etməyə kömək edir və sağalma prosesini sürətləndirir.
Aygün
Medicina.az