Dondurma qabında yemək saxlamaq olmaz - Səbəb

  • 2025.11.03 09:05
  • 270 Baxış
Dondurma qabında yemək saxlamaq olmaz -  Səbəb

Ən çox yayılmış məişət vərdişlərindən biri istifadə olunmuş dondurma qablarını atmaq əvəzinə yuyub təkrar istifadə etməkdir.

İnsanlar artıq qalan yeməkləri bu qablara qoyur və yenidən soyuducuya yerləşdirir.

Lakin, mütəxəssislərin fikrincə, bu, ciddi sağlamlıq riski yaradır.

Medicina.az xəbər verir ki, Dr. Birgit Brendel bu tip qablaşdırmanın təkrar istifadə üçün nəzərdə tutulmadığını bildirib və vətəndaşları diqqətli olmağa çağırıb.

Brendelin sözlərinə görə, bu tip plastik qablaşdırma yalnız birdəfəlik istifadə üçün istehsal olunur. İsti yeməklərin saxlanması, dondurulması və ya mikrodalğalı sobada qızdırılması kimi proseslər qablaşdırmadakı kimyəvi maddələrin qidaya sızmasına səbəb ola bilər.

Mütəxəssislər, xüsusən də hazır qida, qaymaqlı pendir və qatıq qablarının təkrar istifadə edilməməli olduğunu vurğulayırlar.

Çünki bu qabların səthlərində zamanla mikro çatlar əmələ gəlir və bakteriyalar bu yerlərdə asanlıqla böyüyər.



Qida saxlama ehtiyacları üçün mütəxəssislər şüşə qablar və ya xüsusi BPA-sız plastik saxlama qabları tövsiyə edirlər.

Qida təhlükəsizliyi mütəxəssisləri vurğulayırlar ki, bu materiallar istiyə və soyuğa davamlıdır və bakteriyalar üçün uyğun çoxalma mühiti yaratmır. Şüşə qablar həm dondurucuda, həm də mikrodalğalı sobada istifadə edilə bilər ki, bu da mətbəxdə uzunmüddətli alternativ təmin edir.

Aygün
Medicina.az