Mütəmadi çay içmək yaşlı qadınlarda sümük sağlamlığını dəstəkləyir

  • 2025.12.16 09:18
  • 103 Baxış
Mütəmadi çay içmək yaşlı qadınlarda sümük sağlamlığını dəstəkləyir

Avstraliyada aparılan genişmiqyaslı bir araşdırma, müntəzəm çay istehlakının sümük mineral sıxlığını artırmaqla 65 yaşdan yuxarı qadınlarda sınıq riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini ortaya qoyub.

Medicina.az xəbər verir ki, Avstraliyadakı Flinders Universitetinin tədqiqatçıları çay və qəhvə istehlakı ilə sümük sağlamlığı arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün 10 il ərzində 65 və daha yuxarı yaşda təxminən 10.000 qadını izləyiblər. Tədqiqat xüsusilə osteoporoz riskini müəyyən etməkdə vacib olan sümük mineral sıxlığındakı dəyişikliklərə yönəlib.

İştirakçıların gündəlik çay və qəhvə istehlakı vərdişləri müntəzəm olaraq qeyd edilib.

Tədqiqat nəticələrinə görə, müntəzəm olaraq çay içən qadınlarda çay içməyənlərlə müqayisədə ümumi bud sümüyü mineral sıxlığı daha yüksəkdir. Artımın məhdud, lakin statistik cəhətdən əhəmiyyətli olduğu bildirilib.

Flinders Universiteti Tibb və İctimai Səhiyyə Məktəbinin müəllim heyətinin üzvü və tədqiqatın müəlliflərindən biri olan dosent Envu Liu, hətta kiçik artımların belə ümumi əhali arasında sınıq riskini azaltmağa əhəmiyyətli dərəcədə töhfə verə biləcəyini bildirib.



Tədqiqatın həmmüəllifi Rayan Liu qeyd edib ki, çayda olan katexinlər sümük əmələ gəlməsini və yaşla əlaqəli sümük itkisini yavaşlada bilər.

Mütəxəssislər vurğuladılar ki, bu komponentlər, xüsusən də yaşlı yetkinlərdə sümük möhkəmliyini qorumağa kömək edə bilər.

Tədqiqat göstərdi ki, qəhvə istehlakı ilə bağlı nəticələr daha dəyişkəndir. Gündə 2-3 fincan qəhvə içməyin sümük sıxlığına əhəmiyyətli dərəcədə mənfi təsiri olmasa da, gündə 5 fincandan çox qəhvə içən qadınların sümük mineral sıxlığının daha aşağı olduğu aşkar edilmişdir.

Qəhvənin çox istehlakının sümük sağlamlığına mənfi təsirlərinin, xüsusən də həyatı boyu çox miqdarda spirtli içki qəbul edən qadınlarda daha çox nəzərə çarpdığı vurğulanmışdır.

Dosent Liu müntəzəm çay istehlakının qocalıqda sümük sağlamlığını dəstəkləmək üçün asan və əlçatan bir seçim ola biləcəyini bildirərək əlavə edib.

Tədqiqatçılar kalsium və D vitamininin sümük sağlamlığının vacib elementləri olaraq qaldığını və gündəlik içki seçimlərinin sümük sağlamlığında kiçik, lakin əhəmiyyətli rol oynaya biləcəyini xatırladıblar.

Osteoporozun 50 yaşdan yuxarı qadınların təxminən üçdə birinə təsir etdiyini və hər il milyonlarla sümük sınığına səbəb olduğunu qeyd edən tədqiqatda, yaşlı qadınlar üçün gündəlik bir fincan çayın sadəcə bir vərdiş deyil, həm də sümük sağlamlığına töhfə verən bir seçim ola biləcəyi vurğulanmışdır.

Tədqiqatın nəticələri Nutrients elmi jurnalında dərc edilmişdir.

Aygün
Medicina.az