Qazlı içkilər qan laxtalanmasının əsas səbəbkarları

  • 2025.11.18 18:44
  • 121 Baxış
Qazlı içkilər qan laxtalanmasının əsas  səbəbkarları


Ən sevdiyiniz içki şəkər tərkibinə görə arteriyalarınızı tıxaya bilər.


“Medicina” xəbər verir ki, həkim İrina Andreeva içdiyimiz və yediyimiz bir çox şeyin gel kimi yapışqanlı laxtalanma prosesini tətiklədiyini bildirib.

Qan laxtalanması həddindən artıq qanaxmanın qarşısını almaq üçün çox vacibdir.


Gel kimi laxtalar damarlarınızı və ya arteriyalarınızı tıxayarsa, qan laxtaları ürək tutmalarından tutmuş insultlara qədər həyati təhlükə yaradan problemlərə səbəb ola bilər.

Daha da pisi, ən sevdiyiniz içki bu təhlükəli laxtaların əmələ gəlməsinə zəmin yarada bilər.


"İstər qida ilə birlikdə qazlı içki qəbul etsəniz, istərsə də sadəcə susuzluğunuzu yatırmaq üçün içsəniz, nə qədər içdiyinizə diqqət yetirməlisiniz.

Müxtəlif rəngli şirinləşdirilmiş içkilər qan laxtalanmasının günahkarlarıdır. Kola və buzlu çay kimi içkilərin bu qədər zərərli olmasının səbəbi onların tərkibində "təmiz şəkər" olmasıdır.

"Çox miqdarda şəkərli qidaların istehlakı qaraciyər tərəfindən istehsal olunan xolesterol miqdarını artıra bilər. Bu, şəkərin ateroskleroz riskini artırmasının bir yoludur. Şəkər istehlakı həmçinin ağır iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb olur - arteriya divarlarını sərtləşdirmək və yırtılma riskini artırmaq üçün zəruri olan maddələrdir."


Daim yüksək qan şəkəri səviyyəsi trombositlərin funksiyasını da poza bilər. Trombositlər qanın laxtalanmasına kömək edən komponentlərdir.


Yüksək qan şəkəri səviyyəsi trombositlərin aktivləşməsini və aqreqasiyasını artıra bilər və bu da laxtalanmanın artmasına səbəb olur.


Aygün Musayeva