Qəhvə pəhrizi – 6 günə arıqla

  • 2025.09.08 15:46
  • 144 Baxış
Qəhvə pəhrizi – 6 günə arıqla

Qəhvə pəhrizi müəyyən sxem üzrə təzə dəmlənmiş şəkərsiz qara qəhvə (Arabika, əsl türk qəhvəsi çeşidindən istifadə etmək tövsiyə olunur) içməyə əsaslanır.

İlk fincan qəhvə (160 ml) oyandıqdan dərhal sonra acqarına içilir - ondan sonra bir saat ərzində heç nə yeyə və ya içə bilməzsiniz.


“Medicina” xəbər verir ki, Qəhvə pəhrizi zamanı (maksimum müddəti altı gündür) pəhrizinizdən aşağıdakı məhsulları tamamilə xaric etməli olacaqsınız: zərif şəkər, yağlı ət, yağ, ağ çörək, kartof, ağ düyü. Ən yaxşı qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü, bişmiş lifli tərəvəzlər (yaşıl lobya, gül kələm, badımcan), həmçinin limon suyu və zeytun yağı qarışığı ilə ədviyyatlı təzə tərəvəz salatlarıdır.


Bundan əlavə, qəhvə pəhrizi ürək və qan damarlarının xroniki xəstəlikləri (stenokardiya, ürək ritminin pozulması, hipertoniya), həmçinin öd yollarının və qaraciyərin pozğunluqları olanlar üçün kontrendikedir.

Qəhvə pəhrizi zamanı yadda saxlamaq lazımdır ki, axşam yeməyi yatmazdan 2 saatdan gec olmayaraq yeməlisiniz.

Qəhvə pəhrizinin nümunə menyusu:

1-ci gün
İlk səhər yeməyi: bir fincan qəhvə.

İkinci səhər yeməyi: bir fincan qəhvə, 2 yumurta omlet, bütün taxıl çörəyindən tost.

Nahar: bir stəkan qəhvə, limon suyu və zeytun yağı ilə tuna balığı salatı, toyuq şorbası, bir dilim toyuq əti.
Günortadan sonra qəlyanaltı: bir fincan qəhvə, 50 qr sərt pendir.

Şam yeməyi: bir fincan qəhvə, təzə giləmeyvə və ya rəndələnmiş alma ilə suda yulaf əzmesi.

Aygün Musayeva