Rafinə edilmiş şəkər müasir pəhrizlərin ən çox yayılmış, lakin görünməyən risklərindən biri kimi seçilir. Yalnız şirniyyatlarda deyil, içkilərdə, qablaşdırılmış məhsullarda və hətta sağlam hesab edilən bir çox qidada da gizlənir.
Medicina.az xəbər verir ki, rafinə edilmiş şəkərin azaldılması və ya tamamilə aradan qaldırılması enerji səviyyəsindən, dəri sağlamlığından tutmuş həzm sisteminə və zehni fəaliyyətə qədər qısa müddətdə bir çox əhəmiyyətli irəliləyişlərə səbəb ola bilər.
Şəkərdən imtina etmək yalnız çəki nəzarəti üçün deyil, həm də ümumi həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün atıla bilən ən güclü addımlardan biri hesab olunur.
ENERJİ SƏVİYYƏLƏRİ GÜN ƏRZİNDƏ DAHA TARAZLI OLUR
Şəkər qısamüddətli enerji partlayışlarına səbəb ola bilər. Lakin bu enerji artımı adətən qəfil düşmə ilə başa çatır. Rafinə edilmiş şəkər istehlakı qan şəkəri səviyyəsində sürətli dalğalanmalara səbəb olur, enerji səviyyəsinin qeyri-sabit olmasına və gün ərzində yorğunluq və zəiflik hisslərinin artmasına gətirib çıxarır.
Şəkərdən imtina etdiyiniz zaman karbohidratlar və liflə zəngin qidalar enerji səviyyənizin gün ərzində daha sabit qalmasını təmin edir.
ÇƏKİ NƏZARƏTİ DAHA ASANLAŞIR
Şəkər kalori baxımından yüksək olsa da, qida dəyəri baxımından aşağıdır. Həddindən artıq şəkər istehlakı bədənin lazımsız kalori qəbul etməsinə səbəb ola bilər ki, bu kalorilər adətən dərhal yandırılmır, yağ kimi saxlanılır.
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək şəkər istehlakı piylənmə ilə əlaqələndirilir. Şəkərli içkilərdən və şirniyyatlardan imtina etmək gündəlik kalori qəbulunu azaldır, iştaha hormonları daha balanslı işləyir və çəki nəzarəti daha asan olur.
DƏRİ DAHA SAĞLAM VƏ DAHA CANLI GÖRÜNÜR
Şəkər istehlakı dəri sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Xüsusilə həddindən artıq şəkər istehlakı dəridə iltihaba və sızanaq kimi dəri problemlərinə səbəb ola bilər.
Tədqiqatlara görə, yüksək şəkər qəbulu dəridə qlikasiya adlanan prosesi sürətləndirir. Qlikasiya kollagen və elastin kimi dəri zülallarının sərtləşməsinə və funksiyasını itirməsinə səbəb olur. Bu, dəri elastikliyinin itirilməsi və vaxtından əvvəl qocalma əlamətləri yaradır.
Şəkərdən imtina etdikdə, dərinizin vəziyyətində nəzərəçarpacaq dərəcədə yaxşılaşma müşahidə edə bilərsiniz ki, bu da daha sağlam və gənc görünüş qazana bilər.
HƏZM SİSTEMİ DƏSTƏKLƏNİR
Rafinə edilmiş şəkər bağırsaq florasının balansını poza bilər, zərərli bakteriyalar üçün çoxalma zəminini yaradır. Bu, həzm problemlərinə və bağırsaq sağlamlığının pozulmasına səbəb olur.
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək şəkər istehlakı bağırsaq mikrobiomuna mənfi təsir göstərir. Sağlam mikrobiom həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edir və immunitet sistemini dəstəkləyir.
Şəkər istehlakının azaldılması daha balanslı bağırsaq mikrobiotasına gətirib çıxarır. Lif və probiotiklərlə zəngin pəhriz həzm sisteminin daha sağlam işləməsinə kömək edir.
ZEHİN VƏ DİQQƏTİN YAXŞILAŞMASI
Şəkərin beyinə təsiri də diqqətəlayiqdir. Yüksək şəkər istehlakı beyin funksiyasına mənfi təsir göstərə və zehni dumanlığa səbəb ola bilər.
Elmi tədqiqatlar göstərir ki, yüksək şəkər istehlakı idrak funksiyalarına mənfi təsir göstərir, yaddaş və öyrənmə kimi idrak proseslərini zəiflədə bilər.
Bir çox insan şəkərdən imtina etdikdən sonra daha aydın düşünə bildiklərini, diqqətlərinin artdığını və zehni yorğunluğun azaldığını bildirir. Bu, həmçinin iş və gündəlik həyat fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.
YUXU KEYFİYYƏTİNİN YAXŞILAŞMASI
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək şəkər istehlakı yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Xüsusilə axşamlar istehlak edilən şəkərli qidalar gecə ərzində qan şəkərində dalğalanmalara səbəb ola bilər. Bu, tez-tez oyanmalara və yuxu keyfiyyətinin azalmasına səbəb olur.
Şəkər qəbulunu azaldan insanların daha sabit yuxu rejimlərinə sahib olduqları və səhərlər daha dincəlmiş və enerjili olduqları müşahidə edilmişdir.
Aygün
Medicina.az