Vitamin D - Koronavirusa qarşı mübarizə üçün

  • 2020.04.24 11:39
  • 1288 Baxış
Vitamin D -  Koronavirusa qarşı mübarizə üçün

Niyə insanlar qışda SARS-virus, qripdən daha çox əziyyət çəkirlər, sıxılırlar və ya yorğun olurlar?

Əsas səbəb D vitamininin olmamasındadır. Bundan əvvəl də təqdim etdiyimiz kimi, D vitamini qəbul edənlər koronavirusu digərlərinə nisbətən daha yüngül keçirir.


Vitamin D bədəndə ultrabənövşəyi şüalarının təsiri altında istehsal olunur, qışda isə gündüz işığı qısa olur. Gün işığının olmamasını kompensasiya edə biləcək D vitamini olan qidalar var. Onları gündəlik yeməyə çalışın.

Qaraciyər
D vitamini olan məhsullar siyahısına qaraciyər liderlik edir. 100 q balıqda, günlük 1000 mikrogram "günəş" maddəsi var. Yəni, soyuq mövsümdə bədənin gücünü qorumaq üçün qaraciyərlə birlikdə kiçik bir sendviç yeyə bilməyiniz kifayət edəcəkdir.

A, B2 və E vitaminləri;
fol turşusu;
maqnezium
fosfor;
dəmir;
omeqa 3 maddələri ilə zəngindir



Müxtəlif tərkibi sayəsində qaraciyəri sümüklərinizə və dişlərinizə, dərinizə və saçınıza, sinir sisteminizə və beyninizə faydalı olacaqdır. Bununla birlikdə, çox yağlıdır və kalorisi çoxdur, ona görə istifadə edərkən mütləq nəzərə alın.

Yağlı balıq
D vitamininin ən çox miqdarı balıq məhsullarında mövcuddur. Bundan əlavə, balıq xeyirli qidalarla zəngin olan yosun və plankton yeyir, bu da ətin tərkibinə müsbət təsir göstərir.


Menyu hazırlayarkən yağlı balıqlara üstünlük verilməlidir, çünki D vitamini yağda həll olunur.
Yağlı balığın tərkibində çox miqdarda omeqa-3 var. Bu, dərinin, ürək və qan damarlarının, immun sisteminin və beynin fəaliyyətinə müsbət təsir edən doymamış yağ növüdür.

Toyuq yumurtası
Təəssüf ki, yaxşı balıq bahadır və ya onu hər kəs sevmir. Buna görə yumurta ən gözəl alternativdir.
Yumurtalara, ən əsas sarılarına diqqət etmək lazımdır.


100 q məhsuldan orqanizmin gündəlik vitamin qəbulunun 77% -ni alacaqdır. Səhər yeməyində omletə üstünlük vermək olar. Bundan əlavə, yumurta görmə itiliyini qorumağa kömək edən maddələrlə zəngindir - beta-karotin və lutein.

Mütəxəssis rəyi: “D vitamini istehsal etməsi üçün orqanizmə xolesterol lazımdır. Buna görə sağlamlığınıza zərər vermədən həftədə 3-5 dəfə yumurta yeyə bilərsiniz. "

Göbələklər
Diqqət etsəniz görərsiniz ki, D vitamini ilə zəngin olan qidalar ilk növbədə heyvan mənşəlidir. Buna görə vegetarianlar risk altındadır. Və ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar çox miqdarda yağ ala bilmirlər.


Həkimlər tez-tez belə xəstələrə göbələk yeməyi məsləhət görürlər.
Tərkibindəki mineralların daha yaxşı mənimsənilməsi üçün göbələkləri az miqdarda yağla qovurmaq daha yaxşıdır. Göbələk şorbası bişirmək olar.

Vacibdir: Torpaqda yetişən göbələklər çox yüksək miqdarda D vitamini ehtiva edir. İstixana növləri (məsələn, şampinonlar) günəşə çıxışı yoxdur, buna görə də faydalı qida maddələri azdır.

Pendirlər
Sərt pendir (adi kənd məhsulu, "Holland" və s.) Orta hesabla 100 qgündəlik D vitamin normasının 8-10% -ni təşkil edir.


Pendirlərin əsas üstünlüyü tərkibində kalsium və fosforun yüksək olmasıdır. D vitamini bu makronutrientlərin mənimsənilməsində mühüm rol oynayır. Bu məhsulun bədənə ikili fayda gətirdiyi ortaya çıxır. Pendirlərin dezavantajları "pis" xolesterolun olmasıdır. Həddindən artıq istifadəsi artıq çəki və damar xəstəliklərinin inkişafına təkan verə bilər.

Mütəxəssis rəyi: “Bəzi insanlar pendiri qəlyanaltı kimi qəbul edirlər. Kalori, duz tərkibi saymırlar və çox vaxt istehlak normasını aşırlar. Bu da çəki ilə bağlı problemlərə çevrilə bilər ”

D vitamini qidalardan almaq günəşdən daha faydalıdır. Axı, ultrabənövşəyi şüalar dəriyə zərər verir. Sağlam qida eyni anda bir neçə maddənin çatışmazlığını ödəyir və daxili orqanların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Bununla birlikdə, yağlı qidalara ehtiyatla yanaşılmalı, aşağı kalorili komponentlərlə düzgün birləşdirilməli və orta dərəcədə yeyilməlidir.