Sağlam və faydalı bilinən meyvə şirəsi sağlamlığımız və həyatımıza birbaşa təhlükədir. Tərkibində o qədər şəkər var ki, zaman keçdikcə bağırsaq şişinə səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, bir stəkan portağal və ya alma suyunun günə başlamaq dəbdədir.
Əslində bu içki sağlamlığa zərər verə bilər. Alimlər müəyyən ediblər ki, meyvə şirələrində çox böyük miqdarda şəkər var ki, bu da xərçəngin müəyyən növlərinin inkişaf riskini artırır.
Söhbət paketlərə tökülən emal olunmuş meyvə şirələrindən gedir. Bu emal prosesində şirənin bütün faydalı xüsusiyyətləri tamamilə itirilir. Bizi xərçəngin inkişafından qorumalı olan maddələr yox olur. Bu barədə Perthdən olan avstraliyalı alimlər tədqiqat aparıb.
2200 nəfər insanın müntəzəm olaraq alma, gül kələm və ya brokoli şirəsi içməsi müəyyən olunub. Ancaq meyvə şirələrinə güvənənlər qrupunda xərçəng riski artıb. Xüsusilə, gündə üç stəkandan çox şirə içən insanlarda düz bağırsaq xərçənginə tutulma riski çoxdur.
Alimlər bunun səbəbini şirənin tərkibində yüksək şəkərin olması ilə izah edirlər. Ancaq C vitamini, lif və antioksidanlar kimi ən faydalı komponentlər meyvə və tərəvəzlərin şirəyə çevrilməsi prosesində tamamilə itirildi, baxmayaraq ki, onların mövcudluğu hər bir paketdə bir içki ilə qürurla elan edilir.
Aygün Musayeva