Qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edən meyvə şirəsi müəyyən edilib.
“Medicina” xəbər verir ki, alimlər qrupu iki ay ərzində gündəlik 500 ml təmiz pasterizə edilmiş portağal suyu içməyin minlərlə immun hüceyrə geninin fəaliyyətini dəyişdirdiyini aşkar edib.
The Conversation-a görə, bu genlərin bir çoxu iltihab, qan təzyiqinin tənzimlənməsi və şəkər mübadiləsinə cavabdehdir.
60 gündən sonra iştirakçılarda NAMPT, IL6, IL1B və NLRP3 daxil olmaqla, adətən stress və iltihabla aktivləşən genlərin aktivliyinin azaldığı görüldü. Böyrəklərin natrium saxlamaq qabiliyyətinə təsir edən SGK1 geni də aktivlikdə azalma göstərdi.
Bu dəyişikliklər portağal suyunun qan təzyiqini orta dərəcədə aşağı sala biləcəyini göstərən məlumatlarla üst-üstə düşdü.
Bu təsir sitrus meyvələrindəki təbii birləşmələr, əsasən də açıq şəkildə iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri olan flavonoid hesperidindən qaynaqlana bilər. Bu təsir yüksək qan təzyiqi, xolesterol səviyyəsi və bədəndə qlükoza emalı ilə əlaqəli yollara təsir göstərir.
Maraqlıdır ki, təsir iştirakçıların bədən formasından asılı idi: artıq çəkili insanlar yağ metabolizması ilə əlaqəli genlərin fəaliyyətində daha böyük dəyişikliklər göstərdilər.
Müəlliflərə görə, tədqiqatın nəticələri meyvə şirəsinin lazımsız şəkər dozası olduğuna dair inancı təkzib edir.
Bütün meyvələr lifinə görə daha sağlam olsa da, bir stəkan təmiz portağal suyu iltihabın azalmasından və qan axınının yaxşılaşmasından tutmuş ürək-damar risk markerlərinə müsbət təsirə qədər müxtəlif faydalar verə bilər.
Aygün Musayeva